ICT tips voor ondernemers

 

Voor veel zzp’ers en kleine ondernemers is het werken met ICT middelen vaker een last dan een zegen. Met al dat gedoe en tijdsverlies door problemen met ICT raken gebruikers steeds gefrustreerd. Daarom geeft Tendenco een aantal tips waarmee ondernemers snel en eenvoudig een hoop ICT-frustraties kunnen voorkomen.

  • Back-up
  • Virusscan
  • Onderhoud
  • Synchronisatie
  • Documentatie

1. Back up

Hoe lang kun je nog werken als je niet de beschikking hebt over bedrijfskritische informatie? Ga eens na wanneer je voor het laats een goede back-up hebt gemaakt. Bedenk dat een kopie van de informatie op dezelfde locatie geen back-up is…. Bij een systeemcrash, brand of inbraak loop  je zonder back-up het risico om waardevolle informatie te verliezen, met alle gevolgen van dien. Het maken van een veilige back-up is niet zo moeilijk. Er zijn diverse back-upmogelijkheden waarbij bedrijfskritische informatie automatisch wordt. Denk eens na over welke informatie noodzakelijk is en neem geen risico’s, maar neem maatregelen.

2. Virusscan

Veel consumenten maken gebruik van de gratis beschikbare virusscans. Deze scans speuren veelal puur op virussen maar laten daarbij wel malware en spyware buiten beschouwing. Zonder extra maatregelen lopen ondernemers het gevaar dat ze onbewust en onbedoeld gevoelige informatie delen. Er zijn virusscanners met een firewall beschikbaar die hier beter tegen beschermt. Bepaal de noodzaak van bescherming van je zakelijke informatie en kies dan de bescherming die het best bij je past.

3. Onderhoud

Al je hardware en software heeft onderhoud nodig. Voor software zoals besturingssystemen, webbrowsers en overige programma’s komen regelmatig updates uit zodat je de nieuwste versie of service patch kunt installeren. Ook je hardware heeft onderhoud nodig. De nieuwste drivers installeren en reinigen van apparaturr zorgt ervoor dat je lang plezier kunt hebben van je investeringen.

4. Synchronisatie

Je wilt natuurlijk altijd en overal kunnen werken via je smartphone, tablet of laptop. Door het gebruik van verschillende apparaten worden ook afspraken en gegevens op verschillende plaatsen opgeslagen. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat afspraken, contactgegevens of bestanden  tijdens het synchroniseren worden weggeschreven in plaats van bijgewerkt. Zorg voor een centraal bestand waarin alle informatie wordt opgeslagen en verwerkt.

5. Documentatie

Naast alle actieve maatregelen is het ook van belang om te weten wat je allemaal gebruikt. Iedereen zou één keer per jaar zijn systemen in kaart moeten (laten) brengen. Wat gebruik je nog wel, wanneer moet het vervangen worden, hoe zit het met contracten, licenties, etc. De gebruikte ICT dient in dienst te staan van je business en dat zou moeten blijken uit de documentatie.

Jouw ICT op orde? Tendenco helpt

Door het opvolgen van bovenstaande tips voorkomen ondernemers eenvoudig veel irritaties en problemen. Helaas zijn niet alle problemen te voorkomen. Ondernemers die geen eigen IT-medewerker in dienst hebben en niet afhankelijk willen zijn van goedbedoelde hulp van een bekende kunnen voor persoonlijke ondersteuning terecht bij Tendenco. Wij komen graag eens langs om de situatie te bespreken. Klik hier voor een afspraak.